|
|
|
... sajtokat meg szolot. Volt barackos, szilvas, meg meg ki tudja milyen sajt. Melle jo kis bor. Oriasi gyumolcssalata. Egy nagy doboz keksz. 5 fele izu keksz volt benne. Meg kellett kenni vajjal es ugy enni. Rengeteg csoki, az elmaradhattatlan AfterEight, de narancsos izben. Marian aranyos volt, mindent elmondott, hogy mi micsoda, hogy kell enni.
Egyebkent mindenki nagyon kedve... |
|
|
|
|
|
|
|
... össze. Formázzunk belőle cipót, és tegyük be a hűtőbe egy fél órára.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra, majd béleljünk ki vele egy húsz centi átmérőjű, vajjal és liszttel meghintett kerek, peremes tortaformát. (Ha nincs, kisebb méretű tepsit is használhatunk, de hagyjunk legalább két centi peremet neki, hogy a töltelék ki ne folyjon belőle.)... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... bors, 1 kávéskanál apróra vágott citromfű, 1 citrom kicsavart leve és reszelt héja, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál durvára tört rózsabors. A sűrítéshez: 1 evőkanál étkezési, keményítő 3 dkg vajjal kikeverve.
Elkészítése: A citromot vékony karikára vágjuk, a szeleteket kevés vajon megsütjük és pár órára száraz meleg helyre teszszük. A hússzeleteket fűszerezzük, ezután serp... |
|
|
|
|
|
|
|
... burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújt... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... őszibarack, 2 dl őszibaracklé.
Elkészítése:
A lisztet, a sütőport, a citrom reszelt héját, csipetnyi sót és a porcukrot összedolgozom. Egy közepes nagyságú tepsit 10 deka vajjal egyenletesen bekenek. A felvert tojásokat a tejjel simára keverem. A lisztes keverék felét a tepsibe teszem, majd a krumplinyomón átpréselt túróval meghintem. Rászórom még a megtisztí... |
|
|
|
|
|
|
|
... köménymaggal ízesítjük, és felöntjük 1 liter vízzel. Fedő alatt kb. 20 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a mélyhűtött fejtett babot. További kb. 10 percig főzzük.
4. A lisz... |
|
|
|
|
|
|
|
... szódabikarbóna egy kevés tejet összegyúrjuk, és két lapot sütünk belőle
Töltelék:
20 dkg cukor 20 dkg vaj ½ liter tejbe 4 evőkanál lisztet ürüre főzzünk, és összekavarjuk a kikevert vajjal rumot, vaníliát is keverünk, hozzá majd töltjük vele a lapot.
Néger kocka
4 tojássárgáját 20 dkg cukorral 10 dkg zsírral 3 dkg kakaóval 20 dkg liszttel 1 cs.... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejföl,
4 tojássárgája,
porcukor.
A töltelékhez:
baracklekvár vagy
dió, esetleg mák, amit legjobban szeretünk.
A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk.
16 egyforma kis gombócra osztjuk. Jól lezárt nejlonzacskóban másnapig hűtőszekrénybe tesszük. |... |
|
|
|
|
|
|
|
...
35 deka lisztet
20 deka vajjal vagy zsírral,
1 csomag sütőporral,
1 citrom levével,
3 evőkanál porcukorral és
3 tojás sárgájával jól összegyúrunk.
A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk.
Töltelék:
3 tojás fehérjét
25 d... |
|
|
|
|
|
|
|
...
12 deka cukrot
2 egész tojással,
12 deka vajjal és
25 deka liszttel kevert
1/2 csomag sütőporral jól nyújtható tésztává gyúrunk. E tészta kétharmad részét nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A korongocskák közepére a következő keveréket készítsük:
15 deka héjas mandulát
15 deka cukorral mozsárban finomra törünk s hozzáadu... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 egész tojást,
egynek a sárgáját,
12 deka cukorral,
15 deka vajjal,
1/2 csomag vanilincukorral összegyúrunk
kevés tej hozzáadásával és
35 deka liszttel kevert
1 csomag sütőporral.
Fél centi vastagra nyújtjuk, és borospohárral vagy ugyanakkora pogácsavágóval a tészta egy részét kiszúrjuk.
Másik részéből c... |
|
|
|
|
|
|
|
...
30 deka liszttel elkevert
1/2 csomag sütőport
20 deka vajjal vagy 15 deka zsírral késsel jól összedolgozzuk, azután
5 tojás sárgájával gyúrjuk.
A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk.
Töltelék:
5 tojás habját,
20 de... |
|
|
|
|
|
|
|
...
25 deka lisztet
10 deka cukorral,
1/2 csomag sütőporral,
15 deka vajjal,
1 tojással,
8 deka héjazott, őrölt mandulával és
1 csomag vanilincukorral összegyúrunk.
Vékony rudacskákat sodrunk a tésztából és kis pereceket formálunk belőle. A világosra sütött pereceket vanilincukorban meghempergetve szolgáljuk fel.
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
10 deka porcukrot
1 egész tojással simára keverünk, azután deszkán 25 deka liszttel, 1 csomag sütőporral, 10 deka vajjal és 1 csomag vanilincukorral jól eldolgozunk.
Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis borospohárral kiszúrjuk és zsírozott tepsibe téve szép sárgára sütjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A mazsolát fél órára a borba áztatjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, és szeletekre vágjuk. A mézzel, 5 dkg vajjal és a fahéjjal kislángon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt, a mazsolát és a bort. A briósok héját levágjuk, 4-5 háromszög alakú szeletre vágjuk, és a maradékot vékonyan felsz... |
|
|
|
|
|
|
|
... deszkán. A kinyújtott tésztát tedd pitesütőbe (én egy széles, alacsony üvegtálat használtam, nem kell kivajazni!).
Teritsd szét az almakeveréket a pitesütőben lévő tésztára, pontozd meg vajjal. Forditsd rá a tészta felső rétegét az almás részre és alaposan ragaszd össze a tésztaszéleket! Vágj néhány nyilást a tésztára, hogy itt eltávozhasson az almából a gőz!
Tésztaec... |
|
|
|
|
|
|
|
...
2 egész tojást
1/2 kg liszttel,
1 deka cukorral,
1 csomag sütőporral,
1 deci tejfellel,
1/2 csomag vanilincukorral,
12 deka vajjal
jól összegyúrunk, és hideg helyen pihentetjük. Nagyobb tepsibe téve három réteg tésztát teszünk, egyik rétegre szeletelt és fahéjjal megszórt almát, a másik rétegre pedig valamilyen gyümölcsízt kenün... |
|
|
|
|
|
|
|
...
35 deka lisztet elkeverünk
1 csomag sütőporral.
A liszt 1/2 részét
25 deka vajjal jól eldolgozzuk, és hűvös helyre félretesszük.
Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2 csomag vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk.
A vajastésztát ujjnyi vastagra ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
25 deka lisztet
1/2 csomag sütőporral,
10 deka vajjal,
5 deka cukorral és
1 evőkanál tejföllel összegyúrunk.
A tésztát két részre osztjuk. Egyik részét tepsibe rakva főtt diós töltelékkel kenjük be vastagon, azután a tészta másik felével betakarva, sütőbe téve sütjük. Sütés után a tésztát kocka alakúra szeleteljük és vanilin-szórócukorral b... |
|
|
|
|
|
|
|
...
45 deka lisztet
20 deka vajjal vagy zsírral összedolgozunk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot,
1 tojást,
1 csomag sütőport,
kevés sót,
2 kanál tejfelt,
1 kanál rumot és
annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s 1/2 cm vastagra nyújtva, az alábbi töltelékkel töltjük meg. A megkent lapokat öss... |
|
|
|
|
|